Misschien ligt het aan mijn gebrekkige genealogische kennis en ervaring, maar de "kwestie Temmink" , de bijzondere
inschrijving in het geboorteregister die ik gisteren tegenkwam, blijft vooralsnog een mysterie. Ik heb wél de oorspronkelijke inschrijving van 9 november 1870 gevonden. Daarin verklaart vroedvrouw Cornelia van Kessel dat Hendrika Temmink, "weduwe van Henricus Joannes Schoppe", op 7 november is bevallen van een dochter, Hendrika Willemina. Maar vanwaar dan die nieuwe verklaring 22 jaar later? Werd er getwijfeld aan de oorspronkelijke verklaring? Of ging het om een formaliteit, wellicht omdat ze er er zelf niet bij aanwezig was destijds? Misschien ging haar dochter wel trouwen en werden er vragen gesteld over haar geboorteakte? Opvallend genoeg heb ik op
WieWasWie verder geen gegevens kunnen vinden over de betrokkenen. Niet over moeder en dochter (gezocht met beide achternamen), maar bijvoorbeeld ook niet over de overleden echtgenoot van Hendrika.
De aangifte door vroedvrouw Van Kessel viel trouwens wel op tussen alle aangiftes van vaders. Ik zag nog een andere aangifte van haar voorbij komen, daar ging het om een vrouw wiens echtgenoot "absent" was. Ook een afwezige vader dus. Het viel me sowieso op dat de getuigen in nagenoeg alle geboorte-aktes in deze periode allemaal mannen zijn, terwijl het in het doopregister in de 18e eeuw vrijwel altijd vrouwen zijn die als 'testibus' komen opdraven.
|
1892: Hendrika Temmink verklaart dat zij in 1870 is bevallen van een dochter, Hendrika Willemina. |
Geen opmerkingen:
Een reactie posten